Amikor az emberi erőforrás minisztere kulturális tájékozatlansága szlengesedik, akkor fel kell tennünk a kérdést: szoktuk mi a biciklit tolni, vagy az másra való? És ha nem a kerékpárt toljuk, akkor mit? Két rövid videóval megmutatom.

 

„Túlhúztuk ezt a dolgot. Ez egy természetes része annak, hogy ha az ember elmegy egy változtatásba, akkor mindig továbbmegy egy kicsit, mert tudja, hogy majd vissza kell jönni. Valóban, szlengben, túltoltuk egy kicsit a biciklit” – mondta Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter az RTL Klub Házon kívül című műsorában, amikor a központosításról, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról kérdezték.

Honnan ered ez a szleng? Népmesei gyökere van ennek, a rátóti népmesékből ismerős a kép. A rátóti együgyűek tolnak, de nem ám biciklit, hanem egy épületet. Nagy igyekezetükben még a geodéziai szakértelmet is nélkülözik, s a tolás határát egy mobil alkalmatossággal jelölik meg, amit aztán ellopnak. Ezt persze együgyű vezérük úgy értelmezi, hogy túltolták az épületet. Ami, mint tudjuk, sehová se mozdult, igy vissza se kellett menni vele sehová, egyszerűen csak rátóti hülyék voltak. Ezt a legszemléletesebben a Schwajda György (ismerős a név még az első Orbán-kormányból?) A rátóti legényanya című könyvéből készült Legényanya politikai filmszatíra mutatja be, s innen ered a szleng is.

Az egy dolog, hogy a szocializmusban készült politikai filmszatírák ismét aktuálisak lettek, de már az is rendszerjellemző, hogy az eredetmondákat már nem ismerik az urak (lásd: mit is jelent a magyar narancs, tudja még valaki értelmezni?), vagy ha ismerik is, rosszul ismerik. Így keletkeznek az új szólások. Most például, a "Túltolta, mint Balog a biciklit", mely annyit tesz: sokat beszél, de nem tudja mit.

 

 

Egyébként pedig, aki nem látta volna a filmet, vagy már nem emlékszik rá, az gyorsan pótolja be, itt megnézheti!

 

Szeretne friss cikkeinkről értesülni? Iratkozzon fel  oldalunkra!

 

Írd meg ide!