Közösségi tér

Események, előjegyzések, beharangozók

A Reformáció egyik jelmondatával egy kerékpáros emléktúrára, zarándoklatra hívnak az érdi református gyülekezetek minden vállalkozó kedvűt a Reformáció 500. évfordulóját ünnepelve.

Polgárháború lett kilátásba helyezve, de még nem mindenki vette ezt tudomásul. S ez időnként konfliktusokat szül.

Súlyos vádakat fogalmaz meg a névtelenségbe burkolódzó érdioldal.hu. Fontosnak tartjuk szót emelni ellene.

Jó ismerősöm, családunk barátja invitált gyülekezetünk levelezőlistáján a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének fórumára, mely címében - többek között - az Európai Unió problémáira ígért megoldásokat mondani. Magam keresztyénnek és értelmiségnek is vallom, a felvetett témák is roppant mód érdekelnek, így eléggé magától értetődőnek tetszett elfogadni az invitálást.

Tudom, ez sokaknak egyértelmű, de sokaknak nem. Sokan azt hiszik, hogy amit Fácsén beírnak, az hivatalos bejelentés, vagy kérdésfeltevés. Pedig mennyire el vannak tévedve.

Jó lesz ez srácok! Csak ne akarjatok mindent egyedül, önzőben megcsinálni, mert ad egy nem szimpatikus, ad kettő - a következőkben részletezettek okán - erősen veszélyes is a lelkesedést és a jó akarását komoly dilettantizmussal vegyíteni! Annyi hozzáértő él ebben a városban! Kérjetek segítséget! Füttyentsetek! Segíteni fognak azok, akiknek ugyanúgy fontos az ÉNFESZT, mint FESZT NEKTEK! Akiknek ugyanolyan fontos ez a poros kis város, mint... na... szóval...

A Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság olyat írt, hogy majd' kiesett az újság a kezemből. Mert aki ezt írta, aki ezt jóváhagyta, aki ezt lehozta, az bizony nem szokott gyerekkel tekerni.

Búcsúzni kényszerülünk mégis, és nem más, mint a kiadó finanszírozási problémái miatt. Sajnos minket is elért a pénzhiány, és 2017 márciusáig szüneteltetnünk kell a megjelenést. Ezt írta legutóbbi, 2015. december 17-én megjelent számában Orlai Sándor, az Érdi Lap főszerkesztője.
 

Nemzeti konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról. Ezzel a címmel kerülnek ki országszerte plakátok. A sokak által sajnálkozva lenézett nép pedig értette a Kormány felhívását. Beleállt a párbeszédbe.

 

 

erdlako tavcsoLegalább önmagunkat ne csapjuk be…

Reggelenként elhagyva a várost (a hátsó ülésen legalább egy gyerekemmel) minden nap ránézek az óriásplakátra: „Ez is sikerült!

Aztán olvasom a díjosztó NOE indoklását: „Érd városa átfogó településfejlesztésbe kezdett, amelynek részeként 60 fővel bővülnek a bölcsődei, 150 fővel pedig az óvodai férőhelyek.

erdlako fogaskerekavagy "Csak dolgozni ne kéne!"

Ma bontottam a pénteki postát. Egészen biztos, hogy ez a boríték  pénteken érkezett, mert épp lent voltam a kapuban, amikor jött a postás, és a kezebe adta át. Jól olvasható rajta a dátum, amikor feladták. 2009. 09. 14. Péntek, amikor megkaptam, 2009. 09. 18. volt, vagyis négy nap alatt ért ide, városon belül. Ennyit a Magyar Posta teljesítményéről. Ez sem semmi, ahogy mondani szoktuk, de ez akkor is csak a hab a tortán. Ugyanis van itt intézmény, aki házon belül is tud nagyságrenddel lassabb lenni! Lássuk hát, mi is volt a borítékban!

A rutinosabbak már tudhatják, hogy ilyentájt a posta fizetési meghagyást (folyt.) hoz a vállalkozásoknak. Hoz a hivatal egy határozatot, amelyben a bevallásunk alapján megállapítja, mennyi adót is kell befizetnünk. És ez így van rendjén. A bevallás is, a megállapítás is, meg a fizetés is. Mert rendes helyen két dolog biztos: a halál, meg az adó. A keltezés jól olvasható: Érd, 2009. 08. 06. Vagyis 39 nap kellett, míg az ügyintézőtől a postáig eljutott az irat. (Arra gondolni sem merek, hogy visszadatálták volna.) És jól olvasható persze az a dátum is, ameddig a határozatban foglalt fizetést megejtheti a vállalkozás. Szeptember 15. Vagyis a postára adás másnapja. Utána bizony minden nap késedelem büntetőkamattal jár, ahogy ezt meg is írta a hivatal, minden napra a jegybanki alapkamat kétszeresének a 365-öd részét számítják fel. Amit persze nem az ügyintéző, nem a posta, nem a hivatal fizet, hanem a vállalkozás.

 

Eleve haragszom arra, aki így találta ki a helyi iparűzési adót (IPA), ugyanis a számítási módjának köszönhetően az a fura helyzet is előállhat, hogy a városnak fizetendő 2%-os adó összege magasabbra jön ki, mint az állam felé fizetendő 18%-os vállalkozási nyereségadó. Nem kell hozzá semmi kölönös dolog, csak pl. induló cég, aki viszonylag sok beruházással indít, vagy olyan tevékenység, ahol a munkabérek jelentős részét teszik ki az összköltségnek. Az IPA ugyanis még a fizetés, az utána fizetendő TB és nyugdíjjárulék után is jár a városnak! Vagyis, ha alkalmazok valakit, nemcsak a munkanélküli ellátását spórolom meg a államnak, nemcsak a segélyezését az önkormányzatnak, de még a bérköltség 2%-át is be kell fizetni az önkormányzat adószámlájára.

 

És akkor jön ugye a kegyelemdöfés: míg a vállalkozásra szigorú határidők vonatkoznak, és minden mulasztásért bünti jár, addig a hivatal ilyen módon is növelheti a bevételét. Így "támogatja" a helyi vállalkozásokat? És még bizonyára csodálkoznak is, ha az emberek más jellegű műintézményt emlegetnek, ha a hivatali rendről esik szó.